Így tervezz étkezőt!

2016. 05. 02. | | lakberendezés

Sorozatom következő részében az étkező praktikus tervezéséről osztom meg a tapasztalataimat. Ez a helyiség általában szorosan összefügg a konyhával, akár része is lehet a konyhának, de a nappalinak is. Manapság már ritka, amikor külön “szobában” kap helyet. Az étkező az a hely, ahol esténként összegyűlik a család a vacsoraasztal mellett és természetesen hétvégén is főszerepet kap.

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!              

Az étkező sugározzon melegséget és kényelmet, a család minden tagja és a vendégek is érezzék otthonosan magukat benne. Legyenek kényelmesek a székek hosszabb időre is, mert gyakran a baráti összejövetelek nem jutnak el a nappaliba, hiszen minden buli a konyhában és az étkezőasztal körül zajlik.

Milyen funkciókat tölt be az étkező?

 • Étkezés – ez az első és legfontosabb
 • Otthoni munka, dolgozás – ha nem fér el egy klasszikus otthoni iroda, az étkezőasztalt is használhatjuk átmenetileg íróasztalként
 • Tanulás – a gyerekek itt írhatják a leckét délután
 • Vendéglátás – vendégek étkeztetése teljes kényelemben

Az étkezőben általában egy kisebb vagy nagyobb asztal áll a középpontban. Amikor nem használjuk, az üres asztal sterilnek tűnhet, rideggé teheti a teret. Én ilyenkor mindig teszek egy csokor virágot középre vagy egy tálban gyertyákat, de tehettek asztali futót és bármi mást is középre, hogy otthonosabb legyen. Amikor pedig használjuk, csak egy röpke ideig néz ki tökéletesen a megterített asztal, utána egy szempillantás alatt “romhalmazzá” válik a sok koszos és üres edénytől. Szóval ezért nem árt, ha az étkezőnek nem az asztal a középpontja, hanem mondjuk egy érdekes kép a falon, vagy akár egy könyvespolc is elvonhatja a figyelmet az asztal lapjáról. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem fontos, milyen asztalt választunk. Egy szép asztal önmagában is dísz lehet, amikor nincs rumli rajta.

Hogyan rendezzük be az étkezőt?

Az étkező berendezése nem olyan bonyolult. Kell egy asztal és köré székek. Az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned magadnak, hogy hány személyes asztal fér el, és az elég-e a személyes igényeidnek? Hány tagú a család? Milyen gyakran szoktál és hány vendéget hívni? Kihúzható asztalra van szükséged vagy fix is elég, mert elfér egy nagyobb méretű? Ha kihúzható asztal mellett döntesz, hol fogod tárolni azokat a székeket, amelyek nem férnek el az asztal mellett becsukott állapotban? Adsz-e más funkciót is az étkezőnek, pl. kombinálod-e könyvespolcokkal?

Milyen bútorokra lehet szükség az étkezőben?

 • Étkezőasztal, amely méreteiben kielégíti a család igényeit. Jó, ha az asztal lapja fából van, mert az nem lesz hideg érintésű télen sem, ellentétben az üveggel vagy a mostanában divatos fényes felületekkel.
 • Kényelmes étkező székek, amelyben hosszabb ideig is lehet üldögélni.
 • Rendes megvilágítás az asztal fölött.
 • Bármilyen egyéb kisbútor, pl. tálalóasztal, konzolasztal, komód vagy könyves szekrény, ez egyéni ízlés és hely kérdése.

Mivel dekorálhatjuk az étkezőt?

 • Tapétával – ez lehet egy olyan eszköz a kezedben, amellyel elvonhatod a figyelmet az asztalról
 • Falburkolattal – ez lehet fa falburkolat, kőburkolat, bontott tégla vagy bármilyen más falburkoló panel
 • Egyedi falfestéssel, színekkl
 • Zöld növényekkel, vágott virággal
 • Festményekkel, fotókkal, plakátokkal
 • Tükörrel – az étkező mögötti falon egy míves keretű tükör nagyon jól mutat
 • Dísztárgyakkal – vázákkal, tálakkal, szobrokkal, gyertyatartókkal, apró emléktárgyakkal
 • Textilekkel – terítővel, asztali futóval, székeken párnákkal, ablakon függönnyel
 • Dekoratív függesztett lámpákkal
 • Szőnyeggel – ez mindig egy jó kérdés, van aki szereti a szőnyeget az asztal alatt, van aki el sem tudja képzelni, mindenesetre melegebbé teszi az étkezőt, az biztos, viszont takarítani kell
 • Szép terítékkel, szalvétával

Milyen világítást használjunk az étkezőben?

Az étkezőasztal fölé mindenképpen lógassunk be olyan függesztéket vagy csillárt, amely az étkező és a lakás stílusához passzol, ugyanakkor elegendő fényt ad az étkezéshez, amikor besötétedik. A falra tehetünk falikarokat és általános világításként spotlámpákat a plafonra. Ezek különböző kombinációkban való használata más és más hangulatot fog varázsolni a térben.

Milyen színeket és anyagokat használjunk az étkezőben?

A legfontosabb, hogy az étkező passzoljon a lakás többi részéhez. A színeket tehát ez alapján válaszd ki. Általánosságban elmondható, hogy a fából készült asztalok melegebb tónust kölcsönöznek az étkezőnek. Választhatsz egy klasszikusabb vonalvezetésű fa asztalt és hozzá modern székeket vagy fordítva. De hangolhatod az étkezőt sötét színekre is, ezt akkor javaslom, ha elég természetes fény jut a szobába.

Dizain tippek:

 1. Törekedj az otthonosságra! Használj sok dekorációs elemet, gyertyatartót, vázát vágott virággal, szép tálakat, amelyeket az asztal közepére tehetsz dísznek, amikor nem használjátok az étkezőt. Tegyél fotókat vagy festményt a falra és cserepes zöld növényt, ha van természetes fény.
 2. Ne feledd a textilt! Egy szép asztali futó, egy függöny az ablakon, egy szőnyeg az asztal alatt, egy puha párna a széken mind-mind otthonosabbá varázsolják a teret. Légy igényes a terítésben is, egy szép terítő felöltözteti az asztalt, az egységes tányérok és poharak pedig harmóniát sugároznak.
 3. Törekedj a kényelemre! Az étkező az a hely, ahol a család összejön, ahol a nagy beszélgetések zajlanak, ahol a barátokkal boroztok, ahol a gyerek írja a leckéjét, hogy a közeledben lehessen, ahol esetleg dolgozol egy laptopon. Ezek időigényes tevékenységek, jár egy kényelmes szék mindenkinek.

Inspirációnak pedig nézzétek meg a képeket:

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Így tervezz étkezőt!

Fotók: Pinterest

Ha tetszett a bejegyzés, olvasd el a sorozat többi részét is:

Így tervezz előszobát!

Így tervezz nappalit!

Így tervezz konyhát!

Csatlakozz a Dizain Facebook táborához ide kattintva, hogy első kézből értesülhess a Dizain hírekről!