Így készíts egyedi falfestést!

2016. 12. 30. | | lakberendezés

Inspirációs blogbejegyzés következik, egy társasházi előszoba újjászületését szeretném bemutatni. A viszonylag nagy méretű előszoba (kb. 8 nm) átalakítása csupán fél napot vett igénybe, de a változás elég erőteljes lett az egyedi falfestésnek köszönhetően. És ezt bárki meg tudja csinálni!

Ilyen volt - ilyen lett előszobaAz előszoba tükörrel szembeni oldalán beépített szekrény van, tehát dekorfestésre csak az a fal volt alkalmas, amelyet a képen is láttok. Festés előtt az előszoba egy unalmas, hangulattalan tér volt, amely ugyan funkcionálisan működött, de mégsem volt meg az az érzés, hogy de jó ide hazajönni. Tulajdonképpen ez is volt a cél, hogy az ajtón belépve egyedi és otthonos kép fogadja a hazatérőket és a látogatókat. Az előszoba halvány bézs festését az idő rövidsége miatt ez esetben nem festettük át fehérre, utólag kicsit bánom, hogy ezt a lépést megspóroltam, mert az összhatás fehér csíkokkal szebb lett volna, de azért így sem rossz. Megállapíthatjuk, hogy a sok bézst remekül lehet szürkékkel ellensúlyozni.

Első lépésként készítettem egy skiccet egy papírra, erre rajzoltam fel a csíkokat, hogy lássam az arányokat. Amikor ezzel megvoltam (kb. a nyolcadik változat tetszett), fogtam egy grafit ceruzát és egy vízszintmérőt, amit vonalzónak használtam. Tulajdonképpen bármi megteszi, amivel hosszú egyenes vonalat lehet húzni. A rajz alapján szemre elkezdtem felrajzolni a vonalakat a falra, utána pedig maszkolószalaggal kiragasztottam a vonalak mentén a csíkokat. Innen már csak azt kellett eldönteni, melyik sokszög milyen árnyalatot kapjon. Erre nem volt előre koncepcióm, menet közben döntöttem a színekkel kapcsolatban. A festéshez Poli-Farbe Platinum festékeket használtam: a középszürke árnyalat Platinum Rio Hamvaska, a sötétszürke Platinum Fekete tulipán, a legvilágosabb szürkét Fekete tulipán és fehér keverékéből állítottam elő, a fekete pedig Tikkurila táblafesték. Így összesen négy árnyalattal dolgoztam. Munkaközi képek a maszkolás után és festés közben:

eloszoba4-dizain

A maszkolószalagot minden esetben még nedvesen szedjétek vissza, nem szabad megvárni, amíg megszárad a festék. Ebben az esetben ez azért is rizikós, mert többféle színnel kell festeni és ez időigényesebb. Amíg felfestettem az utolsó színt, az első jóformán megszáradt. A visszaszedésnél még fontos az is, hogy lassan kell dolgozni és óvatosan. A Poli-Farbe Platinum festékeket azért is szeretem, mert sűrű, zselészerű állaga van, ami ebben az esetben is nagyon előnyös, mert nem tud a maszkolószalag alá befolyni. Ez a végeredményen is látszik, tökéletes lett a maszkolás.

Így készíts egyedi falfestést!

DIZAIN falfestés

DIZAIN falfestés

Előszoba DIZAIN festéssel

Az előszoba szerintem ütős lett, aki eddig látta, teljesen odavolt, próbáljátok ki Ti is a dekor festést bátran!

Ha tetszett a bejegyzés, csatlakozz a Dizain Facebook oldalához ide kattintva, az Instagramon pedig ITT találsz.